Allt fler nya företag startas

Även om coronapandemin på många sätt och vis ligger som en våt filt över näringslivet startas det rekordmånga nya företag i Sverige.

Sammanlagt startades det 22 116 nya företag i Sverige under det första kvartalet 2021. Det är en ökning med 4,2 procent jämfört med samma period förra året.

Av de nystartade företagen var 17 595 aktiebolag, 3 853 enskilda firmor, 574 handelsbolag och 94 kommanditbolag. När det gäller aktiebolag var ökningen 5,4 procent jämfört med första kvartalet 2020.

Särskilt under februari syntes en kraftig uppgång av nyföretagandet då så många som 22,1 procent fler företag registrerades.

Det finns flera förklaringar till att nyföretagandet ökar. Ett är att insatsen för att bilda aktiebolag sänkts till 25 000 kronor. En annan är att människor som blivit permitterade valt att starta eget, en dröm som många nu passat på att förverkliga. En tredje förklaring är att vaccinationerna mot Covid-19 nu kommit igång och att många därför räknar med att det ska komma lättnader i restriktionerna framöver när samhället öppnar upp igen.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se