Allt fler unga vill få hjälp med skuldsanering

Allt fler ansöker hos Kronofogden om att bli av med sina skulder, så kallad skuldsanering. Särskilt stor är ökningen bland unga vuxna – som ofta får avslag.

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Och det gör rekordmånga skuldsatta.

Förra året ansökte 28 293 svenskar om skuldsanering. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2019 och den högsta siffran någonsin. Antalet ansökningar har blivit fler i alla åldersgrupper, förutom bland de som är äldre än 65 år. Särskilt stor är ökningen bland de som är mellan 18 och 30 år. Här handlar det om mer än en fördubbling, eller en ökning med 124 procent.

För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för att förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid. Hur lång den perioden är varierar, men det kan handla om allt från sju till femton år för olika individer.

Unga människor har dock sällan hunnit dra på sig så stora skulder att de inte klarar av dem på så lång tid. De uppfyller med andra ord inte de grundläggande kraven för att få skuldsanering, något som ofta kommer som en chock för den som ansökt.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se