Bollnäs vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt i Gävleborgs län

Bollnäs kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Gävleborgs län. På andra och tredje plats kommer Ljusdal respektive Nordanstigs kommuner.

Bollnäs kommun har aldrig tidigare placerats sig i topp när det gäller kommuner i Sverige som har bäst tillväxt.

Men i år kniper man första platsen i Gävleborgs län, i stenhård konkurrens.

Det är också en glatt överraskad näringslivschef i Bollnäs som tar emot beskedet att kommunen precis fått utmärkelsen Bästa Tillväxt i Gävleborgs län.

– Så otroligt roligt att få ett konkret bevis på att det vi jobbar med bär frukt. Det här är resultatet av ett långt och målmedvetet arbete, säger Peter Eriksson.

Bollnäs kommun, med sina runt 27 000 invånare, är en typisk inlandskommun i södra Norrland. Kanske mest känt för sitt bandylag.

Men det är också en kommun som sjuder av entreprenörsanda och engagemang. På knappt tjugo år har antalet företag i kommunen ökat från 1 959 till i dag en bit över 3 100.

– Vi har ett varierat näringsliv med både större tillverkande och många mindre företag. Dessutom kan vi glädjas åt att allt fler Bollnäsbor väljer att starta eget, berättar Peter Eriksson. Utvecklingen går absolut i rätt riktning.

– Bara under den senaste tiden har ett 30-tal nya företag startats. Mest handlar det om företag inom byggsektorn och servicebranschen, exempelvis bilverkstäder, frisörer och butiker. Vi ser också att fler företag, bland annat byggfirmor, åtar sig uppdrag som ligger i ett större geografiskt område än vad som var fallet tidigare. Att vara med och konkurrera om uppdrag i Sundsvall, Gävle och Stockholm är i dag helt självklart för många.

Särskilt positivt tycker Peter Eriksson att det är att nyföretagandet bland utrikes födda fått ordentligt med fart.

– Det sporrar säkert fler att våga ta steget att skapa sin egen framtid!

Tidigare har Bollnäs till viss del varit en slumrande idyll. De företag som funnits på orten har jobbat på och vuxit sakta men säkert.

– Sedan en tid har vi märkt en förändring. Allt fler upptäcker hur strategiskt bra till Bollnäs ligger och utvecklingen går snabbare. Vi har fina kommunikationer, både med järnvägstrafik och för transporter på väg. Det många kanske inte vet är att vi bara ligger två och en halv timme från Stockholm och att det är ungefär lika långt till den svenska fjällvärlden i Härjedalen, fortsätter Peter Eriksson.

– Det har gjort att vi fått många förfrågningar från verksamheter som vill flytta från större städer, där exempelvis kostnader för lokaler är betydligt mycket högre än de vi kan erbjuda. Vi ser också att många barnfamiljer hellre vill bo i mindre orter. Dels för att det blir enklare att få vardagspusslet att gå ihop, dels för att man värdesätter den trygghet vi kan erbjuda och den närhet till natur och fritidsaktiviteter som man annars kan få åka långt för att få uppleva.

Som en följd av detta pågår ett febrilt bostadsbyggande i kommunen. Såväl nya lägenheter som nya villaområden är på gång.

– Målsättningen är att antalet invånare i kommunen ska fortsätta att öka till 28 000 år 2024, och på så sätt även underlaget för många av de små företagen som finns i kommunen.

Inför framtiden är Peter Eriksson optimistisk och tror för en fortsatt positiv utveckling för näringslivet i kommunen.

– Självfallet har vi också påverkats av den pågående Coronapandemin, men än så länge i mindre utsträckning än vad vi först trodde under våren. På vissa företag har man till och med jobbat övertid i större utsträckning än tidigare.

– Att det inte blev så allvarligt som man först kunde befara bevisas av att besöksnäringen, om inte blomstrat, klarat sig förhållandevis bra. Vi har många vackra naturupplevelser inom kommunens gränser och det har gynnat våra företag inom besöksnäringen när den inhemska turismen ökat.

– Vi har också sett att många som bor i Bollnäs valt att semestra på hemmaplan. Många butiker, exempelvis byggfackhandeln, haft mycket att göra, avslutar Peter Eriksson.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se