Bredd i näringslivet ger Karlshamn växtkraft

Karlshamns kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Blekinge län. På andra respektive tredje plats kommer Karlskrona respektive Sölvesborgs kommuner.

Det går bra för näringslivet i Karlshamn som utvecklats stark under senare år. Så starkt att kommunen tar täten bland Blekinges kommuner.

– Bakom utvecklingen finns en positiv anda som genomsyrar hela kommunen, säger Nina Andersson som är näringslivschef i Karlshamn. Vi har en bredd i näringslivet som gör oss mindre sårbara i sämre tider men också ger oss kraft att växa i goda tider. Bredden gäller både företagens storlek och vilka branscher de är verksamma i.

– Vi har många sektorer som är viktiga, bland annat industrin, tjänsteföretag och besöksnäring för att nämna några. Det är branscher som är snabbt växande, fast på olika sätt. Det handlar om teknikens utveckling, intresset för hemester och inom tjänstesektorn har vi hela vår science park-miljö som är en stor och bidragande orsak till vår kommuns tillväxt.

Karlshamns kommun har en långsiktig målsättning att växa. Det handlar om att kommunen på sikt ska öka från dagens 35 000 invånare till 50 000.

– Det innebär att vi måste vara attraktiva för företagen och underlätta för de som redan finns här och samtidigt vara intressanta nog för att fler ska välja just Karlshamn som ort att etablera sig på, förklarar Nina Andersson.

Förutsättningar är goda, menar hon.

– Vi ligger bra till rent geografiskt. Jag hör ibland människor säga att Blekinge är en avkrok i Sverige men skaffar man sig ett ovanifrånperspektiv ser man att vi ligger mitt i Europa. Vi har redan nu bra kommunikationer som blir ännu mycket bättre när Sydostlänken blir verklighet, en ny efterfrågad järnväg från Älmhult via Olofström till Karlshamn som kommer att betyda mycket för både person- och godstransporter.

– Sydostlänken kommer dessutom att göra Karlshamn än mer intressant som hamn för både import och export.

Skärgården utanför Karlshamn är en annan potentiell framgångsfaktor som kan få stor betydelse för stadens utveckling framöver.

– Vi har redan många besökare och turismen är definitivt en näring som kan växa och utvecklas. Det har vi sett den senaste sommaren när allt fler svenskar upptäckt Blekinge som besöksmål, understryker Nina Andersson.

– Närheten till havet är också attraktivt för att locka fler att flytta permanent till Karlshamn och därför pågår flera spännande byggprojekt i kommunen, bland annat en helt ny stadsdel – Sternö sjöstad – som ligger alldeles vid havet på promenadavstånd in till centrum.

– Om vi lärt oss något under de senaste månaderna är det att allt fler kan och kommer att arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare och då spelar det ingen större roll var man bor bara man snabbt och enkelt kan ta sig till kontoret när så är nödvändigt, oavsett om det ligger i Stockholm, Köpenhamn, Malmö eller Växjö.

Ur den aspekten ligger Karlshamn bra till med bra vägar och närhet till inrikesflyg och med Nordens största flygplats, Kastrup, i Köpenhamn, bara några timmar bort.

– En annan viktig faktor för att attrahera både företag och människor är att kunna erbjuda bra service. Även där står vi starka med bra förskolor och skolor och ett levande centrum med många butiker och restauranger, avslutar Nina Andersson.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se