Fler och större krav skickas till kronofogden

Bild med Kronofogdens logotyp. Kronofogden har just gett ut ett pressmeddelande om att fler och större krav skickas.

Antalet krav som skickas till Kronofogden ökar, och det sammanlagda kravbeloppet har ökat med 70 procent på två år. Det visar ny statistik för årets första sex månader.

Utvecklingen mot fler och större krav visar ännu inga tecken på att avta. Det är allvarligt, då det både visar att allt fler personer har svårt att betala, och att företag inte får betalt för sina varor och tjänster.

Första halvåret i år fick Kronofogden in nästan 676 000 krav på bland annat obetalda fakturor, räkningar eller avbetalningar på lån, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande.

Det kan jämföras med cirka 610 000 under samma period i fjol – en ökning med 11 procent. På två år har antalet ökat med 24 procent. Antalet berörda personer har ökat med knappt 10 procent till 294 000 sedan förra året. Jämfört med 2022 är ökningen 16 procent.

Beloppen i kraven har också blivit allt högre under flera års tid och utvecklingen har accelererat de senaste åren. På två år har det totala beloppet i kraven ökat med 70 procent, och ligger nu på 18,4 miljarder kronor.

Över 22 000 sökande har skickat in betalningsförelägganden under det första halvåret. Det handlar om stora företag – nischbanker och telefonbolag till exempel – men många är småföretag, där några få obetalda fakturor kan betyda att företaget eller företagaren själv hamnar i skuld. Antalet konkurser i samhället pekar på att väldigt många företag har det svårt just nu.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se