Grästorps framgångar bygger på många välskötta småföretag

Grästorp kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Västra Götalands län. På andra och tredje plats kommer Bollebygd respektive Herrljunga kommuner.

Tidigare år har Grästorp hamnat långt ner på listan över Bästa Tillväxt i Västra Götalands län. Men i år toppar man. Dessutom i tuff konkurrens bland många andra framgångsrika kommuner.

– Vilken överraskning, säger Sofia Jessen som kultur- och näringslivschef i kommunen. Det visar att man kan vara liten, med ändå framgångsrik.

– Framför allt är det våra duktiga företagare och deras medarbetare som ska ta åt sig äran av den här utmärkelsen. Det är de som gjort jobbet, satsat och varit framgångsrika. Ett nära samarbete mellan olika aktörer i kommunen har också varit viktig för den positiva utvecklingen under senare år.

Grästorp, mellan Trollhättan och Lidköping, är en av de minsta kommunerna i Västra Götaland med sina 5 700 invånare. Men det är också en av det mest blomstrande näringslivet.

– Vi är en typisk småföretagarkommun. Här finns många företag, men inget som är dominerande. Sammansättningen är dessutom varierad. Vi är inte beroende av hur det går för en specifik bransch även om de gröna näringarna på olika sätt är basen i många av företagen. Till exempel finns framgångsrika företag inom försäljning av jordbruksmaskiner och utveckling av avancerad programvara för växtodling, berättar Sofia Jessen.

– Under senare år har många av företagen varit framgångsrika och tillväxten har i de flesta fall skett organiskt, vilket tyder på både långsiktighet och framtidstro men framför allt att företagen är välskötta. Därför har vi klarat den pågående konjunkturnedgången förhållandevis väl.

– Många företag har till och med kunnat utöka!  

I Grästorp finns ett tätt och förtroendefullt samarbete mellan kommunens olika företagare och samhällets övriga aktörer. Det märks inte minst genom den ideella näringslivsförening som finns i kommunen.

I den samlas representanter för företagen, fastighetsägare, LRF, den lokala banken, handeln och kommunen för att diskutera näringslivsfrågor och för att utarbeta strategier och vidta konkreta åtgärder som kan gynna tillväxten i kommunen på alla plan.

– Det tror jag har varit lyckosamt. I en så liten kommun som Grästorp, är vi trots allt inte fler än att alla parter har möjlighet att vara med och påverka, fortsätter Sofia Jessen.

– Det är en modell som vi både ska arbeta vidare med och förhoppningsvis utveckla ytterligare.

Inför framtiden är Sofia Jessen optimist. Många företag i kommunen går, som sagt, bra och har utrymme att växa ytterligare.

Nyföretagandet är också högt, dessutom bland det högsta i gamla Skaraborgs län.

– Det är roligt att se den kreativitet som finns på många håll, att människor brinner för att förverkliga sina idéer och drömmar. Även om de nystartade företagen många gånger är små finns förutsättningarna för att de med tiden ska växa och anställa.

– Ett bra exempel på detta är ett av de lantbruk i kommunen som är specialiserat på äggproduktion. Nu har man startat egen tillverkning av glass och till gårdsbutiken och caféet kommer det mängder av besökare.

– Det tror jag är en typ av småskalighet som passar oss bra, även om vi naturligtvis inte tackar nej till företag från andra delar av Sverige som vill etablera sig i Grästorp.

Under senare tid har kommunen också fått fler förfrågningar.

– Det är främst en följd av att vi är en del av en arbetsmarknadsregion där det finns gott om välutbildad arbetskraft och att vi ligger logistiskt bra till, förklarar Sofia Jessen.

Om näringslivet utvecklas väl finns det också en hel del som tyder på att allt fler också vill bosätta sig i Grästorp.

– Främst handlar det om barnfamiljer som vill flytta hit, säger Sofia Jessen. Många som är uppväxta här vill återvända när de bildar egen familj.

– Därför arbetar vi just nu med att utveckla områden för både flerfamiljshus och villor. Om kommunen växer befolkningsmässigt lägger det också en grund för att handeln ska kunna växa samtidigt som det skapar utökat utrymme för annan service.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se