Grums kommun vinner för andra året i rad i Värmlands län

Grums kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Värmlands län. På andra och tredje plats kommer Säffle respektive Kristinehamns kommuner.

Det är andra året i rad som Grums tar hem segern i Bästa Tillväxt i Värmlands län – ett tecken så gott som något på att det råder ett positivt företagsklimat i kommunen.

– Det här var glada nyheter, säger Maria Röhr, näringslivschef i kommunen. Vi har många duktiga förtagare och det är naturligtvis de som i första hand ska ta åt sig äran av den här utmärkelsen. Under senare år har det skett mycket.

– I kommunen finns två giganter. Billerud-Korsnäs med 800 anställda och Stora Enso har cirka 100 anställda. Men det finns fler företag som går bra och som växer både när det gäller omsättning och antal anställda. Triton Valsteknik är ett. Ett annat är Wipab, som båda har runt 50 anställda.

– Dessutom finns det en lång rad mindre företag som utvecklats väl och som betyder mycket för näringslivets utveckling.

Grums kommun har av tradition alltid kännetecknats av tung basindustri. Närheten till skogsråvara är naturligtvis den främsta orsaken.

– Men vi har också en hamn i Vänern och goda järnvägsförbindelser som gör att man kan transportera både råvaror och färdiga produkter för vidare export ut i världen.                 

I Grums finns också en stark entreprenörsanda, understryker Maria Röhr. 

– Runt de stora företagen har många mindre vuxit fram som arbetar med service och underhåll av de stora företagens anläggningar, allt från transportföretag till städfirmor, och det skapar givetvis många välkomna arbetstillfällen.

– Även handeln har utvecklats väl och drar kunder från grannkommunerna.

Ett annat område som fått ett rejält uppsving under de senaste åren är besöksnäringen. Till exempel lockar Värmskogs café över 100 000 besökare årligen.

– De är ”världsberömda” för sina räksmörgåsar och i år har även Värmskogs servicepunkt och en outlet öppnats i samma område. I Värmskog finns också telefonimagnaten LM Ericssons minnesgård och museum.

– Ett annat populärt besöksmål som lockar tusentals besökare från när och fjärran är Sliperiet i Borgvik som drivs av Oscar Magnusson, sångare i bandet Sven-Ingvars. Här finns konsthall, restaurang och nu och då arrangeras även olika konserter.

– Och så har vi förstås skogarna och alla sjöar och vattendrag som lämpar sig för friluftsliv och som lockar många besökare från kontinenten som vill uppleva den stora tystnaden och ett stycke äkta vildmark.

Det har varit ett extremt utmanande år för framför allt besöksnäringen med den pågående pandemin men vi hoppas att 2021 blir ett bättre år.

Inför framtiden andas Maria Röhr optimism. Inte minst hoppas hon på att fler ska våga ta steget fullt ut att starta eget.

– Just nyföretagandet är något som vi från kommunens sida fokuserar på.

Antalet bosatta i Grums kommun är en ganska konstant siffra, drygt 9 000 personer.

– I dag har vi brist på tomtmark och det är något som vi också försöker rätta till så snabbt det bara går. Vi vet att många är intresserade av att flytta hit. Grums ligger ju på pendlingsavstånd till Karlstad, konstaterar Maria Röhr.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se