I Bräcke är småföretagandet ryggraden i näringslivet

Bräcke kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Jämtlands län. På andra och tredje plats kommer Krokom respektive Ragunda kommuner.

Bräcke är en avfolkningskommun, något man delar med flera andra kommuner i Norrlands inland. Men här finns också en stark ambition att kunna vända trenden.

Och i det arbetet spelar näringslivet en viktig roll.

– Av tradition finns det en stark entreprenörsanda i Bräcke kommun. Vi är vana vid att klara oss själva samtidigt som det är självklart att hjälpa och stötta varandra när det behövs, förklarar Helen Boström som är näringslivsutvecklare i kommunen.

– Till allra största delen består näringslivet i kommunen av mindre företag, som ofta är framgångsrika i sina respektive branscher.  

Lite skämtsamt brukar Helen Boström säga att näringslivet i Bräcke består av skog, vatten och Sveriges bästa öl.

– I Pilgrimstad, en av tätorterna i Bräcke kommun, ligger Jämtlands Bryggeri som är Sveriges mest prisbelönta öltillverkare. Men det finns flera andra mikrobryggerier som också låtit tala om sig, berättar hon.

– Ett annat företag är B2W (Polyver) som specialiserade på varma vinterstövlar, så kallade Powerboots, och i Gällö finns Gällö Timber, ett sågverk med en historia som går tillbaka ända till 1870-talet och fortfarande är framgångsrikt.

– De gröna näringarna med skogs- och jordbruk är också viktiga i kommunen. Därav följer att vi har många duktiga mathantverkare bland våra småföretagare.

– I Bräcke finns också världens längsta skidtunnel, 1,4 kilometer lång, byggd under ett berg och där det alltid är minus fyra grader kallt. Det lockar både amatöråkare och den svenska skideliten att komma för att träna året runt.

Helen Boström lyfter också fram kommunens läge med bara 7 mil till Östersund och 12 mil till Sundsvall och dessutom med Norra stambanan inpå knutarna. I närheten finns också två flygplatser.

– För näringslivet betyder det logistiska fördelar. Det går snabbt att nå andra delar av regionen och övriga Sverige, både med vägtransporter och järnväg. Vi har också en väl utbyggd digital infrastruktur. Över 90 procent av kommunen täcks av fiber, vilket gör att många kan arbeta hemifrån och ha kunder i princip hela världen.

En näring som Helen Boström hoppas kunna utveckla ytterligare framöver är besöksnäringen.

– Vi har redan duktiga företagare inom sektorn men det finns potential för betydligt mer. Vi vet att det finns ett ökat intresse för friluftsliv, med vandring, fiske och skidåkning, och i Bräcke har vi goda förutsättningar att ta till vara på det intresset.

– Den medeltida pilgrimsleden S:t Olavsleden börjar i Sundsvall och passerar Bräcke kommun på sin väg till Trondheim och Nidarosdomen och för varje år som går ökar antalet vandrare.

För Bräcke kommun är det småskaliga företagandet till övervägande del ryggraden i kommunens näringsliv och Helen Boström menar att det också är vägen framåt.

Självklart skulle vi inte tacka nej till en större företagsetablering. Nya företag är mer än välkomna. Men man ska samtidigt vara realist och då är det bättre att satsa på det lokala entreprenörskapet som visat sig vara så framgångsrikt.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se