I Högsby satsar man målmedvetet på nyföretagande

Högsby kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Kalmar län. På andra och tredje plats kommer Nybro respektive Hultsfreds kommuner.

Högsby kommun i det småländska inlandet har aldrig tidigare nått toppen i Bästa Tillväxt. Men i år stoltserar man alltså högst upp på listan i Kalmar län, dessutom i tuff konkurrens.

– Det här är en utmärkelse som vi tar till oss med hela vårt hjärta. Det känns väldigt positivt och spontant vill jag lyfta fram alla våra duktiga företagare. Vi är en liten kommun och här finns inga stora företag som dominerar.

– Men det vi har i stället är desto fler småföretagare som kämpar på och utvecklar sina verksamheter, säger Kicki Svensson som ansvarar för näringslivsfrågor i kommunen.

Bakom de senaste årens positiva utveckling pekar Kicki Svensson på tre faktorer som betytt mycket för företagandet i Högsby, som till stor del domineras av de gröna näringarna, med tonvikt på skogsbruk.

– Det första jag vill lyfta fram är vår satsning på nyföretagande. Vi behöver fler arbetstillfällen i kommunen och då har vi fokuserat på att väcka intresse för att fler ska våga starta eget och sedan växa långsamt men säkert.

– Strategin är att om de nystartade företagen efter hand kan anställa först en, sedan två och sedan tre eller ännu fler så blir det en positiv spiral. Bättre än att sitta och vänta på en stor företagsetablering som kanske aldrig blir av. En annan fördel är att man blir mindre beroende av ett eller ett par företag och på så sätt inte heller blir lika känslig för konjunkturförändringar.

– Precis som i övriga Småland finns det en tradition av entreprenörsanda i Högsby. Folk är vana vid att ta saken i egna händer och jobba hårt för att uppnå sina mål och det är något vi är måna om att ta tillvara på.

Det andra som Kicki Svensson pekar på, och som varit viktigt i kommunens strategi, är att hjälpa till att förmedla regionala kontakter.

– Kommungränser är ju i sig ganska ointressanta. Det viktiga är att hitta partners att samarbeta med eller som kompletterar den egna verksamheten, och där arbetar vi mycket för att försöka knyta samman olika företag med varandra, säger hon.

Det tredje spåret är att hitta extern finansiering.

– Att ha en idé är bra, men har man inte kapital för att kunna förverkliga den hjälper det inte hur bra idén är. Ofta behövs det någon form av finansiering och där försöker vi bistå med både kontakter och tips på var man kan söka stöd.

– En annan fråga som vi fokuserat en del på är ledarskapsutveckling och där har vi tillsammans med vår grannkommun Uppvidinge (Kronobergs län) ett nära samarbete som finansieras av Jan och Erlands stiftelse, som arbetar för att stärka regionens näringsliv och konkurrenskraft.

Inför framtiden ser Kicki Svensson att det är viktigt att fortsätta arbetet med att stärka företagsandan i Högsby. En sektor som hon tror mycket på är besöksnäringen.

– Vi finns ju där de småländska skogarna är som djupast och det är något som tilltalar många, framför allt besökare från Danmark och Tyskland som vill uppleva natur, stillhet och ett visst mått av äventyr i lagom portioner.

– Vandring, äventyrscamping och fiske är populära aktiviteter. Bland annat flyter Emån med sitt berömda malfiske genom kommunen och det lockar redan i dag besökare från i princip hela Europa. Så varför inte försöka locka fler?

– Naturen som en resurs för fritid och rekreation ska vi ta till vara på och här är jag övertygad om att det småskaliga företagandet har goda förutsättningar att lyckas, avslutar hon.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se