Konkurserna minskar trots ökad osäkerhet

I juni gick 584 företag i konkurs. Det är en minskning med 8 procent jämfört med juni förra året. Sedan nyåret har konkurserna också minskat med 5 procent.

Konkurserna fortsätter att minska i Sverige. Under juni gick 584 företag i konkurs. Det är det längsta antalet sedan 2018. Tillsammans hade de en omsättning på närmare 2,3 miljarder kronor enligt senast inlämnade årsredovisningar.

Se listan på alla AB som gått i konkurs:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juni-2022

– Räknat sedan årsskiftet har konkurserna också minskat med 5 procent från 3 056 konkursade företag under 2021 till 2 896 i år. Flest konkurser i juni skedde inte helt oväntat inom restaurangbranschen och inom byggsektorn, som båda brukar ligga i topp på konkurslistan, konstaterar Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna.

Även om junis siffror såväl som första halvårets ser förhållandevis bra ut finns det anledning till försiktighet om den fortsatta utvecklingen, fortsätter han.

– Oväntat hög inflation, skenande energikostnader, allmänt stigande konsumentpriser, framför allt inom dagligvaruhandeln, politisk turbulens som en följd av kriget i Ukraina samt höjda boräntor kommer att minska hushållens konsumtionsutrymme. Det i sin tur kommer att påverka många företag negativt.

– Facit får vi först i slutet av sommaren och senare i höst. Ett gott råd till alla som driver företag, för att undvika tråkiga överraskningar, är att hålla god kontakt med leverantörer och kunder som är betydelsefulla för den egna verksamheten. Ett annat tips är att använda bevakningstjänster som signalerar om ett företag får ekonomiska problem, avslutar Karl Stjerna.

Se listan på alla AB som gått i konkurs:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juni-2022

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se