Konkurserna ökar kraftigt i Stockholm och Västra Götaland


Antalet konkurser i Sverige ökade måttligt i juli i år jämfört med samma månad förra året – upp 5 procent. Men än är det för tidigt att tala om att den ekonomiska krisen som en följd av Covid-19 är över. Stockholms län går exempelvis mot strömmen med en kraftig ökning.

Efter en tuff vår och försommar har ökningen när det gäller antalet konkurser klingat av under sommaren. I juni ökade konkurserna med 1 procent på riksnivå och i juli ökade visserligen antalet konkurser, men bara med måttliga 5 procent jämfört med juli förra året.

– Om det är början på en mer positiv utveckling är svårt att säga, eftersom utvecklingen i olika delar av landet ser så olika ut. Oroande är exempelvis att konkurserna i Stockholms län liksom i Västra Götalands län, två av Sveriges ekonomiska motorer, ökat påtagligt i juli, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

I Stockholms län ökade antalet konkurser med hela 28 procent i juli, medan ökningen i Västra Götaland med Göteborg stannade vid 13 procent. I den tredje storstadsregionen, Skåne län, gick dock utvecklingen i motsatt riktning. Där minskade antalet konkurser i juli med 9 procent.

På riksnivå gick 463 företag i konkurs i juli. Tillsammans omsatte de närmare 1,5 miljarder kronor enligt deras senaste årsredovisningar. Sammanlagt innebar konkurserna att omkring 1 000 personer förlorade sina arbeten. Ackumulerat har 4 235 bolag gått i konkurs med en topp i mars, april och maj.

– De branscher som har det extra kämpigt i finns inom servicesektorn, bland annat är det flera restauranger som tvingats ge upp. Andra som har det motigt är företag verksamma inom eller är beroende av byggbranschen. Även en del konsultföretag, som blivit av med sina uppdrag, har fått problem som gjort det omöjligt att driva verksamheten vidare, fortsätter Harald Stjerna.

– Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Förhoppningsvis kommer vi att se början på en återhämtning när de ekonomiska hjulen börjar snurra igen. Samtidigt vet vi historiskt att antalet konkurser under hösten brukar öka. För många företag är sommarmånaderna kämpiga med små eller inga intäkter men med oförändrade kostnader, exempelvis hyror, löner och semesterersättningar som ska betalas ut.

– Men med tanke på de senaste två månadernas siffror med en måttlig ökning av antalet konkurser finns det ändå anledning till en viss optimism. Flertalet av de företag som har haft ekonomiska bekymmer och hamnat på obestånd var också de första att falla när Coronaepidemin slog till i våras.

– Avgörande är den fortsatta ekonomiska utvecklingen, inte minst i vår omvärld som vi är så beroende av. Klart är att vissa branscher, exempelvis företag inom servicesektorn liksom inom handeln, kommer att ha det fortsatt kämpigt, sammanfattar Harald Stjerna.

Se listan på de 463 företag som gick i konkurs här:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juli-2020

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se