Antalet konkurser i Sverige tycks ha stannat upp, visar ny statistik. Men om det är en långsiktig trend är dock svårt att veta eftersom det fortfarande finns många orosmoln på himlen.
På riksnivå minskade konkurserna med 13 procent i februari i år jämfört med samma månad förra året. Sammantaget har 930 företag hittills i år gått i konkurs, varav 451 i februari. De konkursade företagen i februari hade en sammanlagd redovisad omsättning på närmare 1,7 miljarder kronor.
– Någon direkt förklaring till det minskade antalet konkurser så här långt är dock svår att se. Coronapandemin fortsätter och vi vet att många företag tappat en stor del av sina intäkter och därför för en tuff kamp för att överleva, säger Harald Stjerna, partner på Syna.
– Vissa branscher är mer utsatta än andra, framför allt företag i servicebranschen. Även många företag inom besöksnäringen är hårt drabbade och sammantaget tappade branschen många miljarder kronor under fjoråret.
De tre storstadsregionerna visar också på en nedgång. Konkurserna i Stockholms län minskade med 15 procent och i Skåne var minskningen 25 procent. Sämre gick det för industritäta Västra Götaland med Göteborg. Här stannade minskningen på mer blygsamma 5 procent.
Även om storstadsregionerna tycks ha klarat sig förhållandevis väl i inledningen av det nya året ser det betydligt dystrare ut i andra delar av landet. I exempelvis Kronobergs län, Västmanlands län, Uppsala län och Västerbottens län ökade konkurserna i februari.
Förutom servicebranschen och besöksnäringen har till exempel byggbranschen, och då framför allt mindre och medelstora företag, drabbats av ett ökat antal konkurser. Även detaljhandeln har det, liksom tidigare, problematiskt både i förhållande till konkurrensen från e-handeln och att många väljer att stanna hemma i stället för att shoppa på stan.
När det handlar om utvecklingen i ett längre perspektiv är osäkerheten fortsatt stor och man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser av utvecklingen i januari och februari.
– Situationen kan förändras snabbt. Två månader med minskat antal konkurser är en allt för kort period för att kunna säga att faran är över. Allt kan vara helt annorlunda om några månader särskilt om vi får en tredje pandemivåg som allt fler pratar om och oroar sig för, konstaterar Harald Stjerna.
– Det man dock kan konstatera är att Sveriges många småföretagare är ett segt släkte som inte ger upp i första taget. Man gör allt som står i sin makt och kanske lite till för att kunna driva sina företag vidare. Det är inte helt ovanligt att man går in med personlig borgen, vilket kan vara riskabelt med tanke på att man därmed också kan bli personligen återbetalningsskyldig om företaget går i konkurs.
Se statistik i ditt län, din kommun eller ort:
https://kreditrapporten.se/konkurser-februari-2021
Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.
Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se