Nu minskar konkurserna i Sverige för första gången på två år

Bild med en graf som visar antalet konkurser bland företag i Sverige. I augusti 2024 gick 503 aktiebolag i konkurs, vilket jämförs med 513 konkurser i augusti 2023

De senaste två åren har antalet konkurser ökat konstant, månad för månad jämfört med samma månad ett år tidigare. Men i augusti minskar de, om än marginellt, för första gången sedan juli 2022. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Att många företag haft och fortsatt har det tufft ekonomiskt råder det inget tvivel om. Antalet konkurser har kontinuerligt legat på en hög nivå jämfört med samma månad ett år tidigare. Fram tills nu.

– Augustis siffror visar på en minskning av antalet konkurser med 2 procent. Under månaden har 503 företag tvingats ge upp jämfört med 513 samma månad förra året. Det är naturligtvis en mycket glädjande även om minskningen inte är särskilt stor, säger Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna.

– Någon omedelbar förklaring till den minskningen är svårt att se. Visserligen brukar konkurserna ligga på en förhållandevis låg nivå under sommaren, men nedgången i augusti är ändå överraskande, fortsätter han.

– Detta inte minst sett mot bakgrund av att Sverige befinner sig i en kraftig lågkonjunktur med ett högt ränteläge, som ligger som en våt filt över både företag och hushåll. Kanske är förhoppningar om fortsatta räntesänkningar det som ökat företagens optimism och vilja att härda ut ytterligare en tid en faktor som ligger bakom augustimånads minskning.

– Men att dra några allt för långtgående slutsatser baserat på en månads siffror är att gå för långt, menar Karl Stjerna. Av erfarenhet vet vi att antalet konkurser brukar sticka iväg under höstmånaderna och det skulle vara förvånande om utvecklingen i år skulle bli annorlunda. Vi lever också i en orolig tid med många hotfulla moln på himlen som snabbt kan förändra förutsättningarna.

Branscher som fortsatt har det mycket besvärligt är bygg- och anläggningsbranschen liksom företag som är verksamma inom restaurangsektorn. Även många handelsföretag har det bekymmersamt, inklusive företag inom e-handel där konkurrensen är knivskarp.

– Hushållen håller fortfarande hårt i sina pengar. Vi ser också att antalet varsel inom näringslivet ökar liksom att arbetslösheten fortsätter att stiga, konstaterar Karl Stjerna.

Värt att uppmärksamma är också att konkurserna minskar i två av de tre storstadslänen. I Stockholms län med 2 procent och i Skåne med 15 procent. I Västra Götalands län ökade de däremot med 8 procent.

Se listan på alla konkurser:
https://kreditrapporten.se/konkurser-augusti-2024

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se