Oxelösund vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt i Södermanlands län

Oxelösunds kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Södermanlands län. På andra och tredje plats kommer Eskilstuna respektive Katrineholms kommuner.

Det är första gången någonsin som Oxelösunds kommun placerar sig i topp när det gäller kommuner i Sverige som har bäst tillväxt.

Men i år är det alltså dags, dessutom i hård konkurrens.

Det är också en glatt överraskad näringslivschef i Oxelösund som tar emot beskedet att kommunen precis fått utmärkelsen Bästa Tillväxt i Södermanlands län.

– Fantastiskt! Det visar på två saker. Att vi har duktiga företagare i kommunen. Men också att det jobb som vi på kommunen lägger ner ger resultat. Det sporrar till nya insatser, säger Johan Scherlin, näringslivsansvarig i Oxelösund.

Näringslivet i Oxelösund, med drygt 12 000 invånare, ser till viss del annorlunda ut än i många andra kommuner. Staden domineras av en stor arbetsgivare, SSAB, med 2 300 anställda.

– Det finns både fördelar och nackdelar med det, förklarar Johan Scherlin. Fördelen är naturligtvis att det skapar trygghet så länge allt fungerar som det ska, samtidigt som konsekvenserna kan bli allvarliga om en helt dominerande arbetsgivare får problem.

– I vårt fall är det lyckligtvis så att järnverket går bra och att det dessutom ligger i den absoluta framkanten när det gäller att producera stål av högsta kvalitet. Just nu sker investeringar i mångmiljardklassen, när man kommer att gå över från att använda kol vid framställning av stål till helt nya, banbrytande och mer miljövänliga metoder.

– Dels får vi en industri som använder sig av den absolut senaste tekniken och därmed får konkurrensfördelar på en starkt konkurrensutsatt världsmarknad. Dels är vi övertygade om att det kommer att locka fler företag att söka sig till kommunen.

– Redan i dag finns det ett kluster av företag runt ståltillverkningen och det kommer att vidgas som en spinoff av den nya tekniken.

Om stålverket är dominerande så växer det parallellt fram andra näringar som tar allt större utrymme i kommunen. Det handlar främst om logistik och besöksnäring.

– När det gäller logistik så spelar Oxelösunds hamn en bärande roll för företag som både exporterar och importerar. Hamnen i kombination med järnväg och ett väl utbyggt vägnät och närheten till E4 är starka argument för att fler ska etablera sig här.

Besöksnäringen har också framtiden för sig, menar Johan Scherlin.

– Vi är ju en skärgårdskommun med allt positivt det innebär och här finns definitivt en potential att växa. Bara under de senaste månaderna har vi fått ett par intressanta förfrågningar som jag är övertygad om kommer att förverkligas. Det handlar bland annat om upplevelseföretag som ser fördelen med att vi finns nära Stockholm.

Närheten till havet och skärgården är också ett stort plus för människor som vill hitta en mer avstressad livsmiljö och ett vardagsliv som är lättare att få ihop. Över 1 000 nya bostäder är på planeringsstadiet och att kombinera boende i Oxelösund med arbete i Södertälje, Nyköping eller Stockholm möter inga hinder.

I framtiden hoppas Johan Scherlin på ett ökat nyföretagande i kommunen, som han menar traditionellt hämmats av just det faktum att det funnits en stor, trygg arbetsgivare på orten.

– Det har alltid funnits gott om arbetstillfällen och det har varit bromsande för entreprenörsandan. Men det är min förhoppning att fler ska våga starta eget och jag tror att vi är på väg att nå framgång. Bara det senaste året har det startats närmare 40 nya företag och det tycker jag visar på en förändring i rätt riktning.

– Vi arbetar också målmedvetet på att försöka intressera nya företag att etablera sig i kommunen. Vi är ju en del av huvudstadsregionen och vi kan många gånger erbjuda ett lägre kostnadsläge samtidigt som vi ligger nära Stockholm. Dessutom har vi Skavsta flygplats inpå knuten.

– När allt fler också börjar arbeta hemifrån i allt större utsträckning kan vi erbjuda en attraktiv boendemiljö och god kommunal service, både när det gäller barnomsorg, skola och annat, men också närhet till natur och ett rikt friluftsliv.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se