Utrikes födda företagare drabbas hårdare av pandemin

Var tionde företagare med utrikes bakgrund har slagits ut av pandemin. Det visar en kartläggning som Svensk näringsliv gjort.

För många utrikes födda är vägen till egen försörjning ofta att starta eget. Mellan 2014 och 2019 ökade antalet utrikes födda företagare i Sverige med över 20 procent. Några av de branscher där företagare med utländsk bakgrund är vanliga är restaurangbranschen och transportsektorn.

När pandemin nu slår skoningslöst mot hela näringslivet är det just dessa branscher som är hårdast drabbade och därmed också de utrikes födda företagarna. Mellan första och fjärde kvartalet förra året försvann nästan 10 000 utrikes födda företagare. Det är en minskning av antalet företag med 10 procent. Motsvarande minskning bland inrikes födda företagare var under 2 procent.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se