Vem får betalt vid en konkurs?


När ett företag går i konkurs ska företagets tillgångar säljas och de pengar som kommer in ska sedan användas i första hand för att betala konkursförvaltaren och sedan delas resten av pengarna ut till borgenärerna (de som har krav på det konkursade företaget) i en viss bestämd ordning.

Leverantörsfakturor räknas vanligtvis som oprioriterade och är de som betalas i sista hand om det finns några pengar kvar, vilket är ovanligt. Då får alla oprioriterade fordringsägare lika mycket procentuellt i förhållande till skuldens storlek.

Förmånsrättslagen (FRL) bestämmer i vilken ordning borgenärerna ska få utdelning vid en konkurs. I första hand ska konkurskostnaderna, som inkluderar konkursförvaltarens arvode, betalas av konkursboets tillgångar. Konkursförvaltaren får därmed betalt innan borgenärerna får utdelning. Räcker inte medlen i konkursboet för att betala en konkursförvaltares arvode så betalas detta av staten.

Vid en konkurs gäller följande prioriteringsordning av borgenärerna:

1. Särskild förmånsrätt.

2. Allmän förmånsrätt.

3. Oprioriterade fordringar.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se